BİGA TSO BAŞKANI ŞADAN DOĞAN BÜYÜKELÇİLER İŞ FORUMUNA KATILDI. PDF Yazdır e-Posta

BİGA TSO BAŞKANI ŞADAN DOĞAN BÜYÜKELÇİLER İŞ FORUMUNA KATILDI.

Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin koordinasyonuyla Çanakkale’de gerçekleştirilen Büyükelçiler Buluşması programı kapsamında 04 Eylül 2016 Pazar günü kahvaltılı iş forumu düzenlendi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan’ın da katıldığı iş forumunda öncelikle Çanakkale tanıtım videosu izlendi. Başkan Doğan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yaptığı görüşmede kendisini 07 Ekim’de açılacak Biga Fuarı’na ve yeni hizmet binası açılışına davet etti.

Bu yılki etkinliğin bu zamana kadar yaptıklarına oranla çok daha büyük ilgi gördüğünü, 76 ülkenin büyükelçiliklerinden gelen 180 katılımcıyı misafir ettiklerini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Amaç Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki etkinliği arttırabilmek, diyaloğu güçlendirmek, her alanda ilişkilerimizi bir adım daha ileriye götürebilmektir. Türkiye’nin çok önemli hedefleri bulunuyor. Özellikle Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ortaya koymuş olduğu Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. 625 milyar dolar ithalat hedefimiz var. Toplamda Türkiye’nin 2023 yılında 1.1 milyon dolarlık bir dış ticaret hedefi var. Bu hedefimizi tek başımıza yapmayacağız. Bunu sizlerle birlikte yapacağız. Bunu yaparken de bir taraftan sizlerden mal alacağız, bir taraftan mal satacağız. Bunu yapabilmek için de sizlerle birlikte daha çok çalışıp ilişkilerimizi daha çok geliştireceğiz. Bugün bu salonda dünya nüfusunun yüzde 27’si, dünya milli gelirinin yüzde 23’ü, dış ticaret hacminin yüzde 31’i ve Türkiye ihracatının yüzde 44’üne tekamül eden ülkeler var. O yüzden 76 ülkenin çok değerli büyükelçi ve bürokratlarına buradan iş birliğinde bulunma konusunda, birbirimize destek olma konusunda çağrıda bulunmak istiyorum” dedi.

Forumda yabancı misyon temsilcileri ve büyükelçilere hitaben konuşan Vali Hamza Erkal, “Biz Çanakkale’de 1915’de yaşanan son Centilmenler Savaşından sonra bu genç cumhuriyeti kurduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk basamakları orada atıldı. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, o savaşta ortaya çıktı. Dolayısıyla bu süreçten sonra kurulan genç cumhuriyet tamamen çağdaş, batılı değerler üzerine oturtulan ilkeleriyle kuruldu. Bizim cumhuriyetimizin kuruluş ilkeleri özellikle çağdaş devletlerden aldığımız demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgür basın, laiklik gibi kavramlar üzerine kuruldu. Bizim aldığımız ve üzerine genç cumhuriyeti kurduğumuz bu temel ilkeler hep rehberimiz olmuştur. Ancak, biz hayatımızın her aşamasında bu ilkelerde hep eksiklik olduğunu söyleyerek daha mükemmel hale getirmek için uğraştık. Bütün üniversitelerimizde, okullarımızda, akademik çevrelerde demokrasinin tabandan değil tepeden geldiğini eleştirerek, dolayısıyla da demokrasinin bu sebeple iyi oturmadığından bahsederek dem vururuz. Ancak 15 Temmuz’da yaşanan o darbe girişimiyle şunu fark ettik ki bizim insanımızın her hücresine, DNA’sının en ince şifresine kadar demokrasi ruhu girmiş ve o insanlar onu özümsemişler. Fakat biz o günün akabinde şunu fark ettik ki bizim o ilkeleri özenerek aldığımız batılı, çağdaş devletler maalesef ki o gün, bu girişime karşı kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular, özgür basın dediğimiz o basın aylar geçti, hala bu durumu görmemekte ısrar ediyor. Bizim en büyük üzüntümüz bu değerleri biz onlardan aldık. Bu değerlerin sahipleri olduğunu düşündüğümüz bu ülkelerin nasıl olur da böyle davrandıklarını gördüğümüzde inanın hayal kırıklığına uğradık. Dolayısıyla da ben ümit ediyorum ki burada bize misafir olan bütün büyükelçiler bütün ülkelerin temsilcileri bu durumun farkındalar ve bu durumu kendi ülkelerine kendi halklarına anlatacaklardır. Biz 1915’de nasıl bu vatan için göğsümüzü siper ettiysek yine 15 Temmuz’da Türk insanı göğsünü siper ederek bu memleketi kurtardı. Vatanını bir gecede kurtardı. O gece öyle bir geceydi ki bir asırlık bir gece gibiydi bizim için. Sanırım birçoğunuz da o gece buradaydınız durumu sizler de gördünüz. İşte biz bu ilkeleri aldığımız o ülkelerin bunları görmemesini üzüntüyle karşıladığımız gibi sonraki süreçte anlatma gayretine girsek de anlamadıklarını, anlamamaya çalıştıklarını da gördük. Bizim tek istediğimiz gerçeklerin görülmesi ve ak’a ak, karaya kara denilmesi. Başka hiçbir isteğimiz yoktur. Ben, o kalkışmayı yapanların aynı Troya’daki atın içine saklanarak, şehre gizli gizli giren askerler gibi aynı benzetmeyle o gün bizim içimize sızan ama bizden olan ve bütün kurumlarımıza yerleşen terör örgütü mensuplarının çok farklı bir taktik uygulamadığını söylemek isterim. Bizim içimizden çıkmış olsalar da bu vatana, kendi milletine kurşun sıkan, silah atan, uçaklarla, tanklarla kendi vatandaşını öldüren bir grubun hoş görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Teröriste ‘terörist’ demek gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum. Şimdi Avrupa Birliği’nin ve batılı devletlerin birçoğunun teröristler listesinde gördüğü PKK da dâhil orada nasıl bir serbestlik, özgürlük gösterdiklerini de gördükçe inanın bizler çok üzülüyoruz. Çünkü biz Türkiye Cumhuriyeti’ni, genç Türkiye Cumhuriyeti’ni sizden edindiğimiz sizin medeniyetin birikimlerinden edindiğimiz ilkeler üzerine kurduk. Ama bu ilkelere en sadık kalması gereken o ülkeler olması gerekirken maalesef onun öyle olmadığını görmek bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Ben ümit ediyorumki buradaki misafirlerimiz bu coğrafyanın barış üzerine kurulmuş olduğunu, barışı ne kadar özümsediğini, arzu ettiğini müşahede etmişlerdir. Bizim ilimizin her köşesi de “Barış Mümkündür” sloganıyla donatılmıştır. Dolayısıyla da barış üzerine bir memleket bir dünya arzusuyla hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyor burada bizlere misafir olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.