DÜNYA SÜT GÜNÜ BİGA’DA KUTLANDI. PDF Yazdır e-Posta

DÜNYA SÜT GÜNÜ BİGA’DA KUTLANDI.

Dünya Süt Günü 24 Mayıs 2016 Salı günü Biga’da yapılan etkinlikle kutlandı.

Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sütçülük Federasyonunun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı alınan ve 1991 yılından bu yana ülkemizde de21-28 Mayıs tarihlerini kapsayan haftada kutlanan "Süt Haftası" etkinlikleri kapsamında 24 Mayıs 2016 Salı günü Biga Kaymakamlığı himayelerinde Biga Belediyesi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Biga Ticaret Borsası, Biga Ziraat Odası, Biga İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği, S.S.Çanakkale Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği, Çanakkale Tarım Kooperatifleri Birliği, KÖY-PA Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği, Biga Süt Üreticileri Birliği ve Holstein Irkı Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Dünya Süt Günü” Biga etkinliğine ilgi yoğun oldu.

Biga Belediyesi hizmet binasının önündeki tören alanında yapılan etkinlik başta Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, siyasi parti yöneticileri, meslek kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, ilk ve orta öğretim öğrencileri ile Biga halkının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Törende sırasıyla ÇOMÜ Biga MYO Öğretim Görevlisi Öğr.Gör.Ertuğrul Bilgücü, Biga Tarım ve Hayvancılık Konseyi adına Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve son olarak Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan süt ve sütün önemine vurgu yapan birer konuşma yaptı.

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan yaptığı konuşmada: “DÜNYA SÜT GÜNÜ – Biga etkinliğine hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bildiğiniz gibi Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21-28 Mayıs haftası Dünya Süt Haftası olarak kutlanıyor.

İnsanların süt içmeye, süt ürünlerini kullanmaya özendirilmesi açısından Süt Günü ve Süt Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikleri önemli buluyoruz.

Çok değerli gençler, besin değerleri açısından mükemmel bir gıda olan süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan, kalsiyumun ana kaynağı süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor.

Süt ve süt ürünleri tüketimi, hem çocuklarımız hem de her yaştan vatandaşımız için hayati önem taşımaktadır. Sağlıklı bir yaşamın anahtarı olan süt ürünlerinin tüketilmesi noktasında çocuklarımıza alışkanlık kazandırabilirsek, sağlıklı bir yaşamı da böylelikle onlara sunmuş oluruz.

Tarım ve hayvancılık sektörleri dünyanın en önemli sektörlerindendir. Süt insan hayatı için su kadar önemlidir. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak, süt mamullerini tüketmemiz gerekiyor.

Ne yazık ki ülkemizde kişi başına süt tüketimi gelişmiş ülkelerin çok altındadır. Avrupa ülkelerindeki kişi başı yıllık süt ve süt ürünleri tüketim miktarı 342 litre Amerika’da 292 litre iken ülkemizde ise 146 litredir. Buradan Biga Tarım ve Hayvancılık Konseyi olarak park, kafetarya ve kahvehane işletmecilerine sütü özendirmelerini ve pastörize süt satmalarını rica ediyoruz.

Ben en azından şuna inanıyorum; “Biga halkı kendi ürettiği sütü içecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından tören alanında bulunan vatandaşlara ve öğrencilere süt, ve süt ürünlerinden yapılan ikramlarda bulunuldu.

Bu yılki Dünya Süt Günü etkinliği kapsamında Biga Kadın Kooperatifleri tarafından organize edilen süt tatlıları yarışmasında, yarışma jürisinde yer alan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, Biga MYO Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlileri Yrd.Doç.Dr.Ayşe Gülin Eser ve Öğr.Gör.Serpil Aday’ın değerlendirmeleri neticesinde birinci olan yarışmacıya organizasyon komitesi adına Kaymakam Görgülüarslan tarafından çeyrek altın hediye edildi.