KÜSİ TOPLANTISI ÇANAKKALE’DE YAPILDI. PDF Yazdır e-Posta

KÜSİ TOPLANTISI ÇANAKKALE’DE YAPILDI.

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ)’nin geliştirilmesi, kamu tarafından sağlanan Ar-Ge ve yenilik destekleri hakkında tarafların bilgilendirilmesi, tarafları bir araya getirerek işbirliğini geliştirmeye yönelik toplantılar yapılması, sanayinin ihtiyacı doğrultusunda ilgili öğretim üyelerinin özel sektör kuruluşlarına yönlendirilmesi, ulusal ve bölgesel düzeyde iş planlarının hazırlanarak gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve takibinin sağlanması gibi görevleri yerine getirmek ve bu işbirliğinin kurumsallaşmasını sağlamak amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın KÜSİ programı kapsamında Çanakkale Valisi Hamza Erkal’ın başkanlığında Çanakkale’de Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısı 27 Ocak 2016 Çarşamba günü saat 09.30’da ÇOMÜ Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlendi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Çakır’ın temsil ettiği toplantıya Vali Erkal’ın yanısıra, ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr.Yücel Acer, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Levent Genç ile kurul üyeleri katıldı.

Çanakkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer’in yaptığı sunumdan sonra üyeler, kurulun stratejik yol haritasına dair görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda KÜSİ’nin Çanakkale’de etkin bir şekilde sağlanmasının, Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin artırılarak sanayi profilinin yüksek ve orta-ileri teknoloji alanlarına evrilmesi açısından ne kadar önemli olduğu vurgulandı.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal’ın görüş ve önerilerini kurul üyeleriyle paylaşmasının ardından söz alan Rektör Prof.Dr.Yücel Acer; Üniversite’nin Çanakkale’nin ciddi bir dinamiği olduğunun tüm kesimlerce özümsenmesi gerektiğini belirterek, bu hususun zaman zaman vurgulanıp hissettirilmesinin önemine dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Hangi Sektörlere Odaklanacağımızı Netleştirmeliyiz. Çanakkale bir metropol değil. Sanayinin her alanına hitab etmek durumunda değil. Çanakkale’de sanayi ve iş dünyası belli noktalara odaklanmış. Bu bağlamda bizim, Kamu - Üniversite - Sanayi işbirliği hususunda hangi sektörlere odaklanmamız gerektiği konusunu netleştirmemiz gerekiyor.

Devletimizin imkanları genişledi. Özellikle son 10 yılı aşkın süredir devletin bütçe imkanlarında muhteşem bir gelişme oldu. Ben bu üniversiteye geldiğim zaman bir fotokopi makinası alabilmek için Çanakkale’den destek istemek durumunda olduğumuzu hatırlıyorum. Şimdiyse yapmak istediklerimize ilişkin maddi kaynaklar konusunda ciddi bir sıkıntı çekmiyoruz. Bu tüm Türkiye için geçerli fakat para herşey değil. Sanki herkes ne yapması gerektiğini biliyor da tek sorun paraymış gibi algılanıyor. Yönlendirici bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

Üniversitenin ve TÜBİTAK başta olmak üzere bazı kuruluşların sağlayacağı maddi imkanlar çok geniş. Proje ve bilimsel araştırma anlamında ne yapacağını bilen hoca sayısı az. Hatta motivasyon çok düşük. Biz şunu farkettik. Hem hocalarımızın nerelerden destek alabileceği konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor. İkincisi de motive edilmesi gerekiyor. Birinin gidip, hocam şu alanda bir proje, bilimsel araştırma yapsanız nasıl olur, şöyle bir destek var demesi gerekiyor. Üniversite içerisinde bu eksikliği hissettiğimizden yaklaşık 7 ay önce Proje Koordinasyon Merkezi’ni kurduk. Personel sayısı açısından da bu ofisi güçlendiriyoruz ki hocalarımızın her birinin ayağına gidip bu destekleri anlatıp, onların motivasyonlarını arttırsınlar.”

Toplantı sonunda kurul üyeleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarlarını gezerek incelemelerde bulundu.